PRojekt (x)

A NeoNoir blogja a pr-ügynökségi munkáról, nemcsak szakembereknek. http://www.neonoir.hu

Pr-felsőoktatás ma és holnap

20 dec 2012
virag.NeoNoir

Címkék: oktatás pr kommunikáció

perlaky.pngPerlaky-Papp Józsefet a BKF docensét és pr-szakvezetőjét kérdeztük a hazai pr-oktatás jelenlegi helyzetéről. Az interjú most különösen aktuális, hiszen az Emberi Erőforrás Minisztérium ma közölte, hogy jövőre egyebek mellett a kommunikáció szakokon is csak tandíjas képzés indulhat. A fizetőssé váló kommunikáció- és médiatudományi képzésekre amúgy tavaly 6462-en jelentkeztek.

 

 

 

Reális elképzelésekkel érkeznek hozzátok a pr-szakirány hallgatói?

PPJ: A BKF pr képzésére jelentkezetteknél határozott elképzeléseket látok. Van, aki második szakmájaként tanulja, a boldogulását látja a pr szakmában. Minden évben érkeznek hozzánk olyanok is akik a szakmában dolgoznak és szeretnék szélesíteni, strukturálni az ismereteiket. Minden évben találkozom olyanokkal is, akik elkötelezettek a saját tudásuk fejlesztésében. Sokadik diplomájukat szerzik. Én megértem, ha úgy gondolják, a pr nem maradhat ki…

A nappalis hallgatóknál más a helyzet, ott az a feladatunk, hogy megismertessük és megkedveltessük velük a pr-t, kommunikációs képességeket fejlesszünk náluk. Itt a főiskola elsősorban kapu a szakmához. Élményt szeretnénk adni belőle és a hallgató majd eldönti, mit kezd vele.

Hányan végeznek pr-szakon évente (nemcsak BKF-en hanem országosan)?

PPJ: Sajnos erre nem lehet pontos választ adni. A legtöbb felsőoktatási intézményben még mindig együtt kezelik a reklám és a marketing szaktantárgyakkal. Ha a speciális pr képzéseket nézzük, akkor évente alig több, mint egy tucat pr-es végezhet.

Van különbség a mostani és a néhány évvel ezelőtti hallgatók között?

PPJ: Ahogy a világ változik körülöttünk, mi is úgy változunk. Ahogy a lehetőségek nőnek, úgy emelkednek az elvárások is. Egyre felkészültebbnek, gyorsabbnak, egyszerre komplexebb és specializát szemléletűnek kell lennünk. Hallgatóknak, tanároknak.

Mennyire készíti fel őket  a főiskola a majdani valós munkára, a nehézségekre?

PPJ: A képzési formáknak klönböző felkészítést kell adniuk. Egy kommunikációs nappalis kurzus alapoz, fontos utána kiegészíteni és specializálni a tudást. Egy posztgraduális kurzus bevezet a gyakorlatba, bekapcsol a szakma vérkeringésébe. Mivel a szakmai struktúrák mellett esettanulmányokon keresztül szemléltetik a szakmai kérdéseket, megoldásokat, így jó esély van a komplex felkészítésre. De mindg azt mondom, az tud a legtöbbet kivenni egy-egy képzésből, ha azt gyakorlatban mellette kipróbálja, csinálja. Így nagyon sokat és gyorsan lehet fejlődni.

Tapasztalatod szerint melyek a legfontosabb pr-es kompetenciák?

PPJ: Ezt a kérdést sokféleképpen meg lehet válaszolni. Ha a hétköznapok szintjén fogalmazom meg a választ, akkor nagyon fontos, hogy szépen, választékosan és okosan kell tudni fogalmaznunk. Képesnek kell lennünk figyelnünk és jól megérteni a másikat. Kreatív, sokszor szokatlan megoldásokkal kell szolgálnunk a felvetett problémákra.

De az egyik legfontosabb, hogy képesek legyünk hatással lenni! Mindig azt mondom a pr sok szempontból olyan, mint a tablettás bor: sokszor fontosabb a hatása, mint a tartalma.Ha túllépek a hétköznapi képességeken és szakterületekről beszélek, akkor már sokban függ a helyzet a környezettől, amiben él a szervezet. Ha dinamikus, gyorsan változó a nyilvánosság, ahol több erős versenytárs van érdekérvényesítő van, akkor a kríziskommunikációs képességek, az issue kezelési kompetenciák felértékelődnek. Tervezhetőbb körülmények között a stratégiai képességek a hírnév- és  márkaépítési szándékok mellett lehetnek a legsikeresebbek. Egyszerre alkalmazkodjunk és alakítsuk a környezetünket.

Nincs túlképzés pr-szakemberekből; eltart ennyi végzőst a piac?

PPJ: Nem mindenki érkezik azzal a szándékkal, hogy a szakmában akar majd dolgozni. Egyszerűen csak szeretné a kommunikációs és nyilvánosságkezelési képességeit növelni. Ezeket a képességeket ma már rengeteg helyen tudja kamatoztatni. Akár önmaga menedzselésében vagy éppen a saját vállalkozásában. Az jó dolog, ha mindenki egy kicsit pr-es is.

Véleményed szerint egy kezdőnek ügynökségi vagy vállalati oldalon érdemes kezdenie a pályát?

PPJ: Mindkettőnek megvannak az előnyei. Bármelyikkel is kezdi valaki tegye azt odaadással, elkötelezettséggel és lendülettel. Ha hosszú távon gondolkodik és már sok mindent megtanult, akkor érdemes kipróbálnia magát a másik oldalon is. Ha valakiben megvan a tetterő és a tudásvágy messzire juthat a szakmában az biztos.

A posztgraduális képzést kiknek ajánlod?

PPJ: Mindenkinek, aki szeretne váltani, piacképes tudást keres, vagy éppen szeretné megerősíteni magát a jelenlegi munkakörében. Annak is ajánlanám aki szeretné a kommunikáció területén kipróbálni magát. De ha csak a családi vállalkozáson szeretne segíteni vagy épp a saját karrierjét ügyesebben kezelni annak is nagyon hasznos lehet. 

 A válság hatására visszaesett a másoddiplomások száma (esetleg a kevesebb céges finanszírozás miatt)?

PPJ: Valóban visszaesett a hallgatói létszám, nem csak a pr képzéseken az összes többi képzésben. Átalakulóban a piac. Az biztos, hogy a tudás mindig kurrens áru lesz. A pr-es tudást pedig egyre fontosabbnak, jelentőségteljesebbnek látom.

Miben tudna változni a hazai pr-oktatás? Szükség van ebben is „újratervezésre”?

PPJ: Sok feladatunk van ebben. Mind az intézmények, mind pedig a hazai szövetség aktív ebben a kérdésben. Egyrészről a követelmények egységesítésére, tartalmi kiigazításokra van szükség. Jót tenne a pr oktatásnak, ha önállóan meg tudna jelenni az intézmények kínálatában.

A másik nagy lépés lehetne a vállalatokkal, ügynökségekkel való szorosabb együttműködés. Jobban kellene figyelnünk egymásra és többet kellene beszélgetni. Stratégiai partnerségekre, működő platformokra van szükség. Sokat tudnánk egymásnak segíteni. 

 

Köszönjük az interjút!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aziksz.blog.hu/api/trackback/id/tr714975097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása